smink újdonságok, szépség tippek, szubjektív fashion kivonat

beautytippek

Interjú Herczeg Csaba fodrásszal (Gepárd)

2014. július 30. - MunkásAndi

Frizuraválasztásról lányoknak

Ki mást kérdeztem volna, Herczeg Csabát (Gepárd), aki 2000 óta folyamatosan a divatszakmában dolgozik, különféle magazinok divatanyagaihoz találja ki a hajakat. Címlapokra készíti a frizurákat, kompetenciája megkérdőjelezhetetlen. Több mint 20 éve fodrászként jelen van a divat világában és saját fodrászszalonjában fiúk és lányok haját egyaránt kívánság szerint elkészíti.fotó 3.jpg

Feltettem Csabának azokat a kérdéseket, amit tőlem is a sminkkel kapcsolatban a legtöbben és leggyakrabban kérdeznek:

Mik a legújabb trendek a hajvágásban?

A válasz tudatosan azonnal érkezett: "Új hajvágások a Vidal Sassoon (brit fodrász), 1963 óta nincsenek. Az alapokat ő tette le, létrehozva a hajvágás alapjait pl: "bob", ezeket vágják azóta is. Vidal S. volt az, aki a tudatos hajvágást megalkotta, megtervezte azt, hogy ha kiemelünk egy hajat, levágom, majd elengedem és visszaesik akkor abból milyen forma fog keletkezni. A formák akkor jöttek létre. Azóta természetesen lettek újabb puhítási (tépési) technikák, de alapjában véve nem változtatta meg azt, hogy mondjuk négy alap hajvágásból indul ki minden, pl. a rövidebb hajaknál ezeket alkalmazzuk bob, lépcsőzetes bob, a fejformára vágás és ezt lehet a mai ízlésre és textúra kívánságokhoz formálni. Ezeket persze lehet vegyíteni.

Születtek újabb vágástechnikák?

Vidal S. óta textúra kezelési technikák jöttek létre, ezzel tudnak játszani a fodrászok, az hogy hogyan kezeljük a textúrát évek alatt sokat változott. Talán először limahl.jpga 80-as években Limahl (Kajagoogoo énekese) haja volt ilyen, tépett hatású, amit tömegek követtek. Az ő haja is már textúra kezelt volt. De ma már másként értelmezzük, folyamatosan változnak a textúrák, a sziluettek. Pl. hátul rövidebb előre hosszabbodik vagy tépettebb, tömörebb, frufrus-e. Ezek folyamatosan változnak, de a mai nap is tudsz divatos lenni úgy, hogy tépettebb a hosszú hajad és úgy is, hogy tömörebb dús hajat viselsz.

Ha alapokról beszélünk, majd Tony&Guy frissítette a hajvágástechnikát a fokozatosan elvékonyító technikával, "tépett" frizurák azóta trendinek számítanak. Ha vágástechnikáról beszélünk, gyakorlatilag ezek vannak. Ezeket vágjuk. A divatban ezek forognak."

Milyen most a divatos haj?

Nincs ilyen, hogy csak ez a divat, csak a tépett hosszú haj a divat, jövőre pedig pl. csak a rövid haj a divat. Ilyen nincs. Én inkább stílusokról szoktam beszélni. Stílusokra van lebontva a divatvilág is. Egyszerre több stílus van jelen mindig, pl. a 20-as vagy a 60-as évekből, amik vissza-vissza térnek. De például csak a 70-es éveken belül is többféle stílus volt, voltak az ún. nagy Charlie hajak, de 70-es évek alatt érthetjük például a hippi kultúrát is mondjuk a hosszú hajat férfiaknál, a szakállat, stb.. Ezeket mind elő lehet szedni, bármiből lehetünk divatosak, ha az aktuális formákat használjuk és azonosulunk az életérzéssel. Egyszerre több stílus van mindig jelen, pl. a 60-as években Twiggy" isTwiggy (2).jpg

Lesley Lawson, sz.: Hornby, angol manöken, színész, énekes. A nővére fodrászszalonjában kezdett dolgozni, szül.: 1949-ben. 1966-ban fedezték fel és ekkor kezdte használni gyerekkori becenevét, a Twiggy-t. 1966-ban az év arca lett. 1967-ben New Yorkba költözött, ahol egyből kitört a Twiggy-láz. Az iránta való lelkesedés időtállónak bizonyult, DE "emellett a láz mellett azért persze hosszú hajú nők is tudtak csinosak és divatosak lenni!"

„Itt vannak pl. a mai rövid hajú hírességek az akkori Twiggy hajviselettel, Carey Mulligan:carey_mulligan.jpg Emma Watson:Emma Watson Twiggy haj.jpg Michelle Williams:michelle williems.jpg ez a Twiggy vonal mind a mai napig nagyon jó, az hogy most ez elöl rövidebb vagy hosszabb az mindegy, itt is ugyanaz a lényeg, hogy egy rövid hajú csaj, de mégis nőies. Aki tudja nőiesen viselni, ez annak tökéletes.”

Herczeg Csaba: "Trendek? Persze vannak az egyenesre szárított, vasalt haj, a középválaszték most is divatban maradt, de most inkább előtérbe került a szélfútta, picit kócosra fésült, hullámosra szárított frizura. Összefoglalva bármilyen hajjal lehetsz divatos egy klasszikusan levágott bobbal ma ugyanolyan divatos tudsz lenni, mint egy oldalt kiborotvált hajjal.kép.png

Beautytipp: a hajjal a legnagyobb kárt a túlzásba vitt hajvasalással teheted, ha a hajegyenesítő túl forró a haj szerkezetét roncsolja, vigyázzatok ezzel!

Ha valaki divatos, trendi frizurát kér, milyet készítesz?

Egyértelműen textúráltat, lépcsőzetesen levágottat a személyiségéhez illően.”

Ami nem volt és nem is lesz valószínű egy jó darabig divat, sok extrém, aszimmetrikus vágás. Egyik oldalon piros tincs ráengedve, amott lóg egy sárga tincs, ezek azok, amiket én nem tudok divatos hajnak tekinteni. Talán onnan jöhet ez a hajviselet, hogy a Vidal Sassoon későbbi kreatív direktorai elkezdtek több hajvágási technikát egy fejen bemutatni pl.: erre hosszabbodik, itt rövid, amott erre fog esni, ide beleteszek színt, stb., ezek ilyen agymenések, tök jó dolgok, engem a hajvágásban inkább az motivál, hogy egy nőből még jobbat csináljak! Izgalmas, nőies, szép maradjon.kép 1.png

Herczeg Csaba a hajviseletet a vendég stílusának kiegészítéseként értelmezi. A személyiség egészét nézi, érzi, amikor a vendég megérkezik, bejön, abból, ahogyan beszélgetnek, amiket visel stb., és ehhez készül a frizura! Tökéletesen igaza van. Igen, egy dolog a divatáramlat, az éppen előtérbe kerülő forma, de ha nem stimmel az egyénnel, nem lesz kerek egész a dolog, márpedig egészről kell, hogy szóljon! Herczeg Csaba kihasználja a haj adottságait, a haj minősége, esése a választék adja a frizura lényegét! Nem erőszakolja meg a "hozott anyagot". Ezt alakítja, fésüli frizurává, tényleg gyorsan, profin.

Herczeg Csaba: „A hajat adottságként kezeljük, szeretjük használni a hullámos hajat hullámos hajként. Szexi, nőies legyen, ahhoz, hogy a nő jól érezze magát. Egyszerű könnyed stílusú hajakat csinálunk, amit általában a lányok szeretnek hordani. Legyen rövid vagy hosszú, a nő számára egy olyan könnyedséget ad, ami természetessé teszi a hajviseletet, ez a lényeg benne. Nem erőltetünk soha semmit.

Beautytipp: A Beauty-ban is egy ideje előtérbe kerültek a neonos színek, mondhatjuk, hogy most ezek vannak divatban, de ugyanolyan gyönyörű, hatásos és figyelemfelkeltő, szép lehet egy klasszikus piros körömlakk is egy fehér blúzzal viselve, sőt!, ha az egyén egyébként a klasszikus érzést sugallja, mindenképpen!

Minden a kifutókról, a textiltervezők mellett dolgozó fodrászoktól indul, ezeket kíséri ő figyelemmel. Benne megvan az a képesség, hogy a legújabb áramlatokat elkapja. Magába szív egy kis érzést és máris megvan a legújabb trend számára, ezzel születni lehet, elsajátítani nem, más szerint is! Ami a stílusokat illeti, tudja honnan hová tart. A legnagyobb textiltervezők fodrászai inspirálják, átveszi, beszippantja a trendhullámokat, így dolgozik, működik egy profi.  

Amit nekem kevés fodrász tudott, az az, ha megbeszéljük, mit szeretnék, és ő fejben összerakja az eredmény garantáltan ugyanaz lesz. Csaba tökéletesen ugyanolyanra el tudja készíteni azt, ami a fejében kialakult illetve amit próbáltam magyarázni neki. Tudja milyen vágásból mi lesz.

A szakmában mindenképpen neki is a dobogón a helye. A divatszakma ismeri és elismeri. Évek óta a magazinok, reklámfilm forgatások állandó szereplője. Csapatával töretlenül jelen van és készíti a kampányokban résztvevő modellek tökéletes hajkoronáit. Címlapfotózáson pl. Ebergényi Rékával: címlapfotózáson Ebergényi Rékával.jpg

Hihetetlen nagy rutinnal bánik a hajjal, mindenkinek bátran ajánlom. Hajvágása akár milyet készít is, tökéletes és igényes. Ezt szeretem benne a legjobban. Kerek egészre elkészíti, ő így dolgozik. Megreformálja az embereket azzal, hogy a frizura, amit készít azt sugallja, keresd önmagad, ha megtalálod kisugárzóan szép lehetsz.

Herczeg Csabával egy dologban mindenképpen egyetértettünk. A hajviselet –ugyanúgy mint a smink- csakis viselőjével együtt működik. Akkor hiteles és sikerült a dolog, ha az egész együtt összhangban van. Mint már korábban írtam stílusunk tökéletesítése érdekében önmagunkban keresgéljünk! Ami máson jól mutat, rajtunk nem lesz ugyanaz. Önmagunkhoz (korunkhoz és az alkalomhoz) találjuk meg öltözékünket, sminkünket, kiegészítőinket, illatunkat és persze frizuránkat is.

Herczeg Csaba Budapesten a Paulay Ede utca 55-ben érhető el. A fodrászszalon "Cult" néven születik újjá (erről később bővebben) Ő marad tovább a szakma kiművelt képviselőjeként, a legújabb trendek ismerőjeként az egyén szolgálatában, a lányok szépítésében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beautytippek.blog.hu/api/trackback/id/tr116559757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.